fbpx
Polityka prywatności

Wstęp

Działalność gospodarcza Piotr Turczyński  z siedzibą w Michałowicach (32-091) przy ul. Sąsiedzkiej 2; NIP 5130252079 niezwykle poważnie traktuje kwestie dotyczące polityki prywatności. Z tego względu jest dla nas priorytetem dbanie o to, żebyście nie musieli się martwić o ochronę swoich danych osobowych.

Dane, które zbieramy, są przechowywane w Europejskim Obszarze Gospodarczym (“EOG”), ale mogą również być przekazywane i przetwarzane w kraju poza EOG. W przypadku transferów poza EOG, Sendago użyje standardowych klauzul umownych i tarczy prywatności.

Niniejsza polityka prywatności określa, w jaki sposób będziemy wykorzystywać wszelkie dane osobowe, które otrzymamy.

 

Przetwarzanie danych osobowych

Sendago przetwarza dane osobowe zgodnie z przepisami Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (dalej: „RODO”). Do prowadzenia strony internetowej Sendago Bar stosuje wymagane środki techniczne zapewniające ochronę przetwarzanych danych osobowych i zabezpieczenie danych osobowych przed ich udostępnieniem osobom nieupoważnionym, przejęciem przez osoby nieuprawnione, przetwarzaniem z naruszeniem przepisów prawa oraz zmianą, utratą lub zniszczeniem. Wyrażenie zgody na przetwarzanie przez Sendago danych osobowych jest dobrowolne, jednakże brak zgody na przetwarzanie danych osobowych w celu założenia konta uniemożliwi jego założenia, w celu zrealizowania zamówienia uniemożliwi jego realizację, a brak zgody na przetwarzanie danych osobowych w celach marketingowych uniemożliwi naszą komunikację z Użytkownikami. Informujemy, iż wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano przed jej cofnięciem.

Każdemu przysługuje prawo do zwrócenia się o uzyskanie: 

a) informacji: o tym, czy dane są przetwarzane, oraz innych informacji w szczególności o naruszeniu ochrony danych;

b) dostępu do danych;

c) sprostowania danych;

d) bycia zapomnianym (usunięcia danych z serwisu);

e) ograniczenia przetwarzania danych;

f) przenoszenia danych;

g) sprzeciwu wobec przetwarzania danych;

 

Administrator danych osobowych

Administratorem danych osobowych jest Sendago. Przez przetwarzanie danych rozumie się czynności i operacje wykonywane na danych Użytkowników, w tym przechowywanie czy analizowanie na potrzeby usług strony serwisu www.sendago.pl. Dane osobowe Klientów nie będą sprzedawane osobom trzecim, w tym w szczególności nie będą przekazywane innym podmiotom, w celu przesyłania materiałów marketingowych osób trzecich.

 

Cele przetwarzania

Sendago przetwarza dane osobowe Użytkowników, w celu prawidłowego wykonywania umów zawartych w ramach sklepu internetowego, co oznacza, że dane te są potrzebne w szczególności do:

– zarejestrowania się na stronie www.sendago.pl
– zrealizowania umowy sprzedaży

Ponadto, jeśli wyraziłeś zgodę na otrzymywanie informacji o nowościach i promocjach wówczas Sendago przetwarza dane w celach marketingowych.

Używamy Google Analytics i jeżeli wyrazisz na to zgodę, przetwarzamy dane w celach analitycznych.

 

Komu udostępniamy dane osobowe?

Dane osobowe udostępniamy pracownikom w zakresie doręczania jedzenia, którym administrator powierzył przetwarzanie danych osobowych na podstawie art. 29 Ogólnego Rozporządzenia o Ochronie Danych.

 

Newsletter

Klienci mają możliwość subskrybowania naszego newslettera, poprzez podanie adresu e-mail, imienia, nazwiska i wyrażenie zgody na przetwarzanie danych osobowych w celach marketingowych i przesyłanie informacji handlowych. Poprzez newslettera informujemy między innymi o naszych ofertach i kodach promocyjnych. Możecie w każdym czasie zrezygnować z subskrypcji newslettera klikając link zawarty w otrzymanym newsletterze.

 

Konto Klienta

Podczas zakładania konta w naszym serwisie prosimy o podanie następujących danych: imię, nazwisko, adres e-mail. Prosimy również o wyrażenie zgody na przetwarzanie danych osobowych w celu założenia konta, obsługi i realizacji zamówień.

 

Cookies

Strona sklepu internetowego używa plików „cookies”. Cookies są małymi plikami umożliwiającymi urządzeniem używanym do przeglądania sieci Internet (np. komputer, smartfon) zapamiętywanie specyficznych informacji dotyczących używanego urządzenia. Informacje zarejestrowane w plikach cookies są używane m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb. Ustawienia dotyczące cookies można zmienić w swojej przeglądarce internetowej. Jeżeli ustawienia te pozostaną bez zmian, pliki cookies zostaną zapisane w pamięci urządzenia. Zmiana ustawień dotyczących plików cookies może ograniczyć funkcjonalność serwisu.

Pliki cookies wykorzystywane są w celu dostosowania zawartości strony internetowej Sendago do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Sendago i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb; tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Sendago korzystają ze strony internetowej, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości. 

W ramach strony Sendago stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” (sessioncookies) oraz „stałe” (persistentcookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.

W ramach strony Sendago stosowane są następujące rodzaje plików cookies:

  1. a) „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w strony Sendago, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach stron internetowych;
  2. b) pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, na przykład wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach stron internetowych;
  3. c) „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze strony internetowej;
  4. d) „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;

W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Sendago mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Sendago. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).

Sendago informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronie internetowej.

 

Informacja dotycząca ochrony danych Google, Facebook i nazwa.pl

Nasza strona używa mechanizmów analizy usług sieciowych Google Inc. (”Google Inc., 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, USA “): Google Analytics, Google Double Click and Google Tag Manger. Google Analytics, Google DoubleClick and Google Tag Manger używają plików cookies, które umożliwiają analizę sposobu korzystania ze stron internetowych. Informacje zbieranie przez pliki cookies są przekazywane na serwery Google znajdujące się w USA i archiwizowane.
Jeżeli funkcja anonimizacji adresu IP jest włączona podczas korzystania z naszej strony internetowej, adres IP Użytkownika jest skracany przez Google. Dotyczy to państw członkowskich Unii Europejskiej i innych państw wymienionych w Umowie o Europejskim Obszarze Gospodarczym. Jedynie w wyjątkowych przypadkach pełen adres IP jest wysyłany do serwera Google w USA i tam skracany. W ten sposób funkcja anonimizacji adresu IP będzie aktywna na naszej stronie internetowej. Na wniosek operatora strony internetowej, Google wykorzystuje gromadzone informacje do analizy korzystania przez strony internetowej, przygotowania raportów dotyczących korzystania ze strony internetowej i innych usług związanych z korzystaniem z Internetu. Adres IP przekazany przez przeglądarkę Użytkownika w ramach programu Google Analytics nie jest przechowywany wraz z innymi danymi Google. Analizujemy dane osobowe jedynie na podstawie zgody

Nasza strona korzysta  z narzędzi marketingowych  dostępnych w ramach serwisu Facebook i zapewnianych przez Facebook Inc., 1601 S. California Ave. PaloAlto, CA 94304, USA.   W ramach tych narzędzi kierujemy reklamy w serwisie Facebook. Działania w tym zakresie realizowane są, opierając się na prawnie  uzasadnionym interesie w postaci marketingu własnych produktów lub usług. W celu targetowania reklam spersonalizowanych pod kątem  zachowań w witrynie Sendago, zaimplementowany został pixel Facebooka, który w sposób automatyczny gromadzi informacje o korzystaniu  z witryny w zakresie przeglądanych stron. Zgromadzone w ten sposób informacje są najczęściej przekazywane do serwera Facebooka w Stanach Zjednoczonych i tam są przechowywane. Informacje zbierane w ramach pixela Facebooka są anonimowe, tj. nie pozwalają na identyfikację Użytkowników. Z poziomu swojego konta na Facebooku można również zarządzać swoimi ustawieniami prywatności. Z uwagi na to, że Facebook Inc. posiada siedzibę w USA i wykorzystuje infrastrukturę techniczną znajdującą się w USA, przystąpił do programu EU-US-PrivacyShield w celu zapewnienia odpowiedniego poziomu ochrony danych osobowych wymaganego przez przepisu europejskie. W ramach umowy pomiędzy USA, a Komisją Europejską ta ostatnia stwierdziła odpowiedni poziom ochrony danych w przypadku przedsiębiorstw posiadających certyfikat PrivacyShield. W ramach ustawień plików cookies dostępnych z poziomu strony można zadecydować, czy Użytkownik wyraża zgodę na korzystanie z pixela Facebooka.

Korzystanie ze strony Sendago wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona, czyli do firmy OVH Sp.zoo z siedzibą we Wrocławiu przy ul. Swobodnej 1. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera. Logi obejmują m.in. adres IP Użytkownika, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze. Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane w celu identyfikacji Użytkowników. Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem. Komunikacja mailowa z Sendago również jest przechowywana na serwerach firmy OVH Sp.zoo.

 

Termin przechowywania danych

Dane będą przechowywane tak długo, jak to jest konieczne, abyśmy mogli wykonać nasze usługi lub tak długo jak wymagać będą tego przepisy prawa. Następnie twoje dane osobowe zostaną usunięte. Nie możemy usunąć danych użytkownika, gdy istnieje wymóg przechowywania danych (przepisy podatkowe, księgowe) lub gdy istnieją inne podstawy prawne do przechowywania danych, takie jak trwający stosunek umowny.

 

Prawo do informacji i odwołania zgody na przetwarzanie danych

Klient może zwrócić się do Sendago w drodze pisemnej lub e-mailem o udzielenie bezpłatnych informacji dotyczących danych osobowych gromadzonych i przetwarzanych przez Sendago. Może również cofnąć swoją wcześniejszą zgodę na przetwarzanie danych osobowych i domagać się usunięcia Twoich danych osobowych. Podejmiemy wówczas działania niezbędne w celu niezwłocznego i nieodpłatnego zaprzestania przetwarzania Twoich danych osobowych i ich usunięcia z naszych baz o ile jest to możliwe. W takim przypadku skontaktuj się z nami pod adresem: kontakt@sendago.pl

Ponadto informujemy, iż każdemu przysługuje prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych (od 25 maja 2018 r.)

Czas podjąć właściwą dezycję Sprawdź jak ułoży się nam współpraca!